Putovná výstava Vítězslavy Klimtovej 2011

Putovná výstava Vítězslavy Klimtovej 2011

Výstava originálnych bábok, víl a škriatkov najprv putovala po českých knižniciach a od septembra r. 2009 osviežuje knižničné prostredie na Slovensku. Od utorka 25. januára 2011 sa môžu prítomnosti šestnástich (ne)skutočných bytostí z expozície Rozprávková krajina a z jej početných knižiek tešiť návštevníci Hornonitrianskej knižnice na detskom oddelení. Na dva týždne sa k nám nasťahujú obyvatelia lesa, skalnatých hôr, lúk. viníc, sadov, ale i obyvatelia kanálov, špinavého prádla a starých knižníc.

Vitězslava Klimtová je spisovateľkou, ilustrátorkou a grafičkou rozprávkových víl, elfov, škriatkov, vodníkov i strašidielok. Tie sa do povedomia detí i dospelých dostali najskôr prostredníctvom jejRozprávková krajina kníh a dnes majú aj svoju trojrozmernú podobu. Okrem toho vytvorila omaľovánky, leporelá, pexesá, puzzle, dokonca i stolovú hru.

 

Strašidiel pani Klimtovej sa netreba báť. Sú to bytosti s ľudskými vlastnosťami. Niekedy sú milé, inokedy protivné. A čo je na nich zvláštne? Nie že by samé strašili, sú ustrašené. Kúzelné postavičky majú svoje mená, ba dokonca aj latinčine! Napríklad Čert český domáci má latinský názov Diabolus bohemicus domesticus a dozviete sa o ňom, ako aj o každom osobitne, celú jeho charakteristiku – kde sa vyskytuje, kde žije, čím sa živí a ako sa prejavuje. Vitězslava Klimtová dokázala to, čo málokto – vdýchla rozprávkovým bytostiam – škriatkom, vílam a strašidielkam život. Dala im podobu láskavú, priateľskú, lákajúc malých i veľkých, aby s nimi strávili spoločné chvíle a uverili kúzlam a rozprávkam.

Putovná výstava bude na detskom oddelení Hornonitrianskej knižnice sprístupnená do 4. februára 2011.