Marek Mittaš - porotca Literárnej jari Ondreja Čiliaka 2022

Marek Mittaš - porotca Literárnej jari Ondreja Čiliaka 2022

Narodil sa v Prievidzi. Vyštudoval Filozofiu a primárne sa venoval filozofii Friedricha Nietzscheho. Písaniu sa aktívne venuje už niekoľko rokov a získal množstvo literárnych cien a uznaní. Jeho tvorbe dominuje špecifický pohľad na ľudí a udalosti okolo nás. Žije a tvorí v Prievidzi.   

 

Za svoju tvorbu získal mnoho cien na Slovensku aj v Českej republike Niektoré z nich sú: Finalista Ceny Béla pre najlepšiu hororovú poviedku 2011,Literárny Zvolen - 2. miesto (2010), Benediktova literárna Prievidza (2010), Máchovou stopou – ocenenie za významovo bohatý text (2010), Čestné uznanie Jašíkove Kysuce (2009), Čestné uznanie poroty v literárnej súťaži Benediktova Prievidza (2009), Držiteľ ceny Literárneho fondu SR za poviedku Bezbranný (2008).

 

Poviedky publikoval v magazínoch Dotyky, Zdravie, Eva, Playboy a iných.

 

Jeho poviedky nájdete v antológiách:

Fantázia 2010 (2010)
Krimipoviedky  (2011)
Všetko čo chcem  (2012)
Nefajčiť zakázané (2013)

Do jeho tvorby patrí:

Hriechy v rukavičkách (2010)

Zbierka dvadsiatich poviedok zatína do živého a predstavuje sviežu porciu súčasnej slovenskej literatúry. Moderným jazykom a sviežim štýlom vykresľuje svet lákavého hriechu, vášní, skrytých túžob ľudí, odetých do luxusných rukavičiek spoločenskej konvencie.

Kým nás dieťa nerozdelí 2015

Napísal spoločne so spisovateľkou Kristínou Falťanovou.  Román o Eliške a Daliborovi, ktorí sú pre seba dokonale stvorení. No práve snaha o kompletnú rodinu zmetie vo vzťahu zaužívanú harmóniu ako lavína.

Nevinných 15 (2016)

Zbierka pätnástich odvážnych poviedok nás vtiahne do najhlbších zákutí ľudskej duše a zmení našu optiku pohľadu na ľudské činy.

Slovensko Krimi 2022

Zbierka poviedok Slovensko Krimi  vyjde koncom roka 2022. Predstavuje antológiu poviedok od najlepších slovenských a českých autorov. Súčasťou ilustrovanej knihy je aj audiokniha. Poviedku Mareka Mittaša číta Kamil Mikulčík, ilustruje Cynthia Gregorová, hudbu komponuje Mária Kmeťková.

Zapojte sa aj vy do Literárnej jari Ondreja Čiliaka 2022.

 Podujatie z verejných zdrojov  podporil Fond na podporu umenia.

Fond na podporu umenia