Knižné hody 2010

Knižné hody 2010

Celoslovenský projekt Občianskeho združenia Fanfáry Knižné hody na podporu alternatívnej a intelektuálnej scény v regiónoch našiel odozvu aj v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi. Nultý ročník Knižných hodov sa uskutočnil 14. septembra 2010 na terase knižnice a jej okolí.
Okolie knižnice a celá knižnica žila knihou, slovom, literárnymi súťažami, burzou kníh, prednáškami, stretnutiami, ktoré doplnil spev, tanec, divadelné vystúpenie a iné. Vybrať si mohol skutočne každý - od škôlkarov až po dôchodcov.
Medzi deťmi dominovali predovšetkým rozprávky. Pre MŠ Mišíka, zverencom z Domina - centra sociálnej pomoci, a žiakom Špeciálnej základnej školy internátnej v Prievidzi zahralo Divadlo na doske - Richard Hlavatý a Maxo Kormaňák rozprávku Rozprávkový vlak.
Svojou erudovanou prednáškou o histórii Prievidzsko - Bojnického domínia zaujal žiakov zo ZŠ Mariánska (5-8.ročník) - ERIN - historik - naturista Marián Švidroň. Žiakom špeciálnej školy a ZŠ Oslany sa predstavil Hanblivý Šašo v podaní Mgr. Kvetoslavy Borákovej, ktorá je aktivistkou našej knižnice.
Poobede bolo tiež veselo. Hlavným aktivistom bol študent Gymnázia VBN Mário Šmýkal, ktorý priviedol skupinku svojich obetavých priateľov, podporujúcich myšlienku tohto dosiaľ neznámeho podujatia. Mário najskôr čítal svoje literárne práce, za ktoré ho publikum študentov Gymnázia VBN odmenilo potleskom. V ďalšom bloku sa predstavila jeho kamarátka s obrazmi, ktoré vystavovala na mnohých miestach. Potom ju vystriedala študentka Gymnázia VBN, ktorá absolvovala študijný pobyt v Amerike.
No a záver ich bloku bol bravúrny. Mário opäť s kamarátom a kamarátkou v hudobnom vystúpení očarili všetkých prítomných spevom a hudbou.
  Svoj neutíchajúci talent a životnú energiu nám všetkým ukázali žiaci zo ZŠ Mariánska - ERIN, 1. - 4. ročníka. Predstavili sa svojimi prácami na rôzne témy: Londýn, o psíkovi, ktorého mám doma, Mayovia a nechýbal tanec a spev detí. 
Nehodovalo sa len na hlavnom pódiu pred knižnicou. Pestrú paletu programu obohatili tvorivé dielne - maľovanie ilustrácií podľa prečítaného úryvku z rozprávkovej knihy, ďalšie deti maľovali podľa svojej fantázie. Všetky obrázky sme potom vystavili na špagáte na budove knižnice a na smreku, ktorý rastie pri knižnici. Okrem toho si deti vyrábali s pani Čičmancovou krásne bábky, zároveň sme jej bábky vystavovali na terase.
  Hodovanie prišli pozdraviť aj z Červeného kríža a účastníkom merali krvný tlak. Dôchodkyne z Denného centra z Necpal priniesli nádherné ručné práce a deťom rozprávali pekné rozprávky. Celkovú atmosféru podujatia dotvárali aj kostýmy, 
v ktorých boli oblečení žiaci 9. ročníka ZŠ Mariánska a knihovníčky.

Do akcie sa zapojili i títo dobrovoľníci:

Regionálne kultúrne centrum v Prievidzi
Mestské kultúrne stredisko v Prievidzi
Divadlo na doske - Maxo Kormaňák a Richard Hlavatý
Mgr. Kvetoslava Boráková - divadelníčka
Denné centrum Necpaly - Emília Vaňová, Antónia Heiderová, Anna Petrášová
Marián Švidroň - amatérsky archeológ
Gymnázium VBN v Prievidzi
ZŠ Mariánska - APROGEN v Prievidzi
Piaristická spojená škola Fr. Hanáka v Prievidzi
DOMINO - centrum sociálnej pomoci v Prievidzi
Špeciálna základná škola internátna v Prievidzi
ZŠ Oslany
MŠ Mišíka v Prievidzi
Slovenský červený kríž - Územný spolok Prievidza
P Čičmancová - výroba bábok
Mário Šmýkal - študent - gitara, vlastná literárna tvorba
Ľubica Martincová - spev
Martina Mikušová - maliarka - výstava výtvarných prác
Roberta Dolinská - rozprávanie o študijnom pobyte v Amerike
Jozef Kotrík - gitara

Fotogaléria

13 fotografií